zaterdag 24 mei 2014

Dag 69: Ostabat - Saint jean Pied de port ( 23,4 km.)

Het werd een spannende dag vandaag want ik zou 's avonds aankomen in sjdp, hét vertrekpunt van dé Camino. Hier komen alle verschillende routes vanuit gans Europa samen en wordt er ook nog eens een pak volk van alle denkbare nationaliteiten bijgezwierd. Op topdagen vertrekken hier dan ook tot meer dan 500 pelgrims per dag. Vandaag zijn er hier zo'n 350 toegekomen waarvan de meeste dus morgen hun allereerste stappen zullen zetten.
Ik had weer enorm veel geluk met het weer, de ganse dag droog en zonnig. Pas nadat ik hier een slaapplaats kreeg toegewezen begon het te regenen , en nog niet zo'n klein beetje.
De ganse stad is hier duidelijk afgestemd op het pelgrimgebeuren. Souvenierwinkeltjes zoveel je maar kunt denken, eetgelegenheden met allemaal speciale menus ( lees: lekker en goedkoop ), en in de straten krioelt het van de stappers en fietsers van allerlei pluimage. Canadezen, Japanners, Amerikanen, noem maar op. En natuurlijk ook mensen vanuit gans Europa. Hier hangt echt wel een speciale sfeer.
De meesten van hen zijn nog allemaal heel erg opgewonden omdat het voor hen allemaal nog heel nieuw is. Ik ben benieuwd of ze er morgenavond na de zware overtocht over de Pyreneeën nog even fris en monter zullen uit zien.
De weersverwachting is niet bijster goed. Er wordt weer storm verwacht en dan wordt er aangeraden een alternatieve route te lopen. Wat weer het ook wordt: den dezen pakt de historische route, over de top, dat wil ik voor geen geld of moeite missen.