zaterdag 24 mei 2014

Dag 69: Ostabat - Saint jean Pied de port ( 23,4 km.)

Het werd een spannende dag vandaag want ik zou 's avonds aankomen in sjdp, hét vertrekpunt van dé Camino. Hier komen alle verschillende routes vanuit gans Europa samen en wordt er ook nog eens een pak volk van alle denkbare nationaliteiten bijgezwierd. Op topdagen vertrekken hier dan ook tot meer dan 500 pelgrims per dag. Vandaag zijn er hier zo'n 350 toegekomen waarvan de meeste dus morgen hun allereerste stappen zullen zetten.
Ik had weer enorm veel geluk met het weer, de ganse dag droog en zonnig. Pas nadat ik hier een slaapplaats kreeg toegewezen begon het te regenen , en nog niet zo'n klein beetje.
De ganse stad is hier duidelijk afgestemd op het pelgrimgebeuren. Souvenierwinkeltjes zoveel je maar kunt denken, eetgelegenheden met allemaal speciale menus ( lees: lekker en goedkoop ), en in de straten krioelt het van de stappers en fietsers van allerlei pluimage. Canadezen, Japanners, Amerikanen, noem maar op. En natuurlijk ook mensen vanuit gans Europa. Hier hangt echt wel een speciale sfeer.
De meesten van hen zijn nog allemaal heel erg opgewonden omdat het voor hen allemaal nog heel nieuw is. Ik ben benieuwd of ze er morgenavond na de zware overtocht over de Pyreneeën nog even fris en monter zullen uit zien.
De weersverwachting is niet bijster goed. Er wordt weer storm verwacht en dan wordt er aangeraden een alternatieve route te lopen. Wat weer het ook wordt: den dezen pakt de historische route, over de top, dat wil ik voor geen geld of moeite missen.

2 opmerkingen:

  1. ja jong ben benieuwd naar het verslag van morgen,ze beginnen waarschijnlijk allemaal met heel veel goede moed,hopelijk kunnen ze het volhouden.
    waarschijnlijk mooi om te zien al die verschillende rassen.geniet van de tocht en hou er de moed in.ik denk alle dagen aan U .knuffel,
    tante Chris

    BeantwoordenVerwijderen
  2. DOEN Pa,
    De bergen zijn de MAX.
    Heg gezien dat aan de overkant de meteo wat kouder weer geeft. Kan snel veranderen, ge zit in het zuiden hé. In Galicië; tegen je eindpunt is dat normaal. Maar eenmaal over de bergen, w8 jou het Baskenland. Zeer veel sterkte eerst en vooral in de sjdp. Ik hoop dat je een plaatsje hebt om te slapen. Nog geen Vlaamse vrijwilligers tegengekomen ginder ? Vergeet je steen niet te leggen bij het Kruis...!
    Ik ben fier op jou en kan in mijn kennissenkring niet zwijgen over jouw prestatie. Geniet van je overtocht en het prachtige landschap.
    Welke route ga je volgen ? Via Donostia/San Sebastian(voor de spanjaarden) en zo langs de zee, of via het binnenland en zo langs Léon... ? Goeden tip Pa, aan de kathedraal van Léon staat er een biertent waar ik een afspraak had met een Duitser. Die vent sloeg daar maar eventjes 2 x 1 liter bier achterover. Waarop de aanwezige locals met grote ogen stonden te kijken....
    Respect maat.
    Grtz, petrov

    BeantwoordenVerwijderen