maandag 12 mei 2014

Dag 57: gevloerd in Pellegrue...

In Sainte Foy had ik nog prima geslapen, goei matras, geen snurkers in de buurt en na lekker te hebben gegeten.
Toen ik wakker werd rond 8.00 uur voelde ik echter al dat mijn been de nacht blijkbaar minder goed had doorstaan. Ik dacht aanvankelijk dat het tijdens het stappen wel zou beteren en ging tegen 9.00 uur eerst nog naar de intermarche, een paar honderd meter van het presbytere, om proviand in te slaan. Ik kocht wat fruit, brood, makreelfilets en ging terug naar de presbytere om mijn rugzak te halen en te vertrekken. Er was mij gevraagd om bij mijn vertrek de sleutel van de voordeur in de brievenbus te droppen, en toen ik zover was bekroop mij enige twijfel. Het was net alsof ik er niet gerust in was om te vertrekken. Toen echter de sleutel in de brievenbus viel had ik niet veel keuze meer: komaan jong, vertrekken.
Na amper drie kilometer had ik al spijt omtrent die genomen beslissing. Het beloofde een lange lastige dag te worden. Ik paste net als de dag voordien mijn techniek van het vreemdelingenlegioen toe, maar dat mocht deze keer niet baten. Niettegenstaande de eerder frisse temperatuur liep het zweet me van het lijf, door de pijn.
Ik moest stoppen, naast de weg in het gras. En nu? Ik vervloekte mezelf niet eerder te hebben gestopt toen de eerste ontstekingsverschijnselen opdoken maar besefte ook dat het daar nu te laat voor was. Ik bleef een half uurtje zitten, dronk wat water, en probeerde het opnieuw. Om een lang verhaal kort te maken: ik geraakte met heel veel pijn en moeite tot aan ongeveer km. 7 waar ik een kerkje binnen ging. Ik moest dringend dat been bekijken want ik had het gevoel dat het onderste stuk van mijn scheenbeen, tot aan mijn enkel, ging openbarsten. Wat ik zag maakte mij niet direct vrolijk: rood, warm en gezwollen zoals een olifantenpoot. Ik verwijderde de tape want die veroorzaakte alleen maar meer pijn. Het verwijderen ervan bracht een beetje verlichting. Ik bleef terug een tijdje zitten en nadien vlotte het een klein beetje beter. Ik geraakte uiteindelijk met veel moeite in de late namiddag op mijn eindbestemming waar ik drie collegas van de voorbije dagen aantrof. Eén van hen, Jean-Pierre uit de buurt van Waver, was ik 2 dagen voordien tegengekomen. Ik dacht dat hij al veel verder zou zitten maar hij zit met dezelfde kwetsuur als ik, maar wel in een beginstadium. Hij is hier al een dag en rust hier in totaal twee dagen, hopend op herstel.
Hij is nochtans een ervaren stapper en de Camino is niet nieuw voor hem. Hij vertelde me dat hij tijdens zijn vorige tochten al 4 keer hetzelfde letsel had, nu dus was het de vijfde keer. Er schijnt weinig aan te doen om het te voorkomen: het is er zonder waarschuwing en zonder aanwijsbare reden, maar het heeft waarschijnlijk toch alles te maken met overbelasting.
Ik moet er bij mijn aankomst wel heel slecht hebben uitgezien, want alle aanwezigen schoten mij zowat ter hulp. Er werd een matras van een stapelbed gehaald en op de grond gelegd ( volgens hen beter zo ) er werd mij eten en drinken gebracht ( ik kreeg gedurende de dag enkel wat fruit binnen ) en mijn been werd met ijs gekoeld. Ik voelde mij door al die blijken van medeleven ontroerd. Maar dat is ook een stuk van de weg: lief én leed worden gedeeld. Binnen een paar dagen kan ik misschien wel een ander tot steun zijn.
Ondertussen zijn we een dag verder en veel is er nog niet veranderd. Mijn been staat nog steeds dik en voelt nog warm aan. Ik heb geen koorts en dat is vast een goed teken. Ik heb nu al besloten om ook morgen hier nog te blijven maar hoop toch woensdag terug te kunnen starten. Gelukkig is alles hier voorhanden: intermarche, bakker en goede internetverbinding. Er is ook een postkantoor, en ik overweeg sterk om mijn tentje naar huis te sturen. Dat betekent minder gewicht om dragen en bijgevolg minder belasting. In geval van nood, en dat zou toch wel erg moeten lukken zeker, kan ik nog altijd onder mijn poncho slapen.
Ondertussen is het dus wachten geblazen. De uren lijken plotseling ellendig lang te duren, zeker voor iemand met zo weinig geduld als ik. Dus beste vrienden en vriendinnen, als jullie ondanks het drukke werk toch nog ergens een gaatje vrij zouden vinden voor een berichtje?

9 opmerkingen:

  1. Hey Pa,

    Volhouden he!
    Beter nu wat rusten en op het gemak om er later weer in te vliegen.

    We blijven uw avonturen op de voet volgen!

    Harry V.S.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Komaan mannen van de DEFENDER-club. Denk eraan Pa, wat doe je als je vastzit ? Wat doe je als het te smal is...? Te steil ? Te spannend ?...... Juist de gepaste beslissing nemen en daarna de moed bij elkaar nemen en doorgaan.
    Pa, rust kan eens geen kwaad. Geniet ook van de omgeving waar je bent. Je hebt een hoog tempo en hebt nog zeker genoeg tijd om de pyreneeën over te steken.
    Pa, de kaars brand. Het vuur is sterk !
    Vele sterktevolle groeten,
    Go4IT.
    PETROV

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maak er eens een rustdag van Pa en leer daar ook eens van genieten. Dat kan ook deugd doen.
    Je hebt nog tijd genoeg.
    Stuur terwijl nog eens wat foto's door zodat we zien in wat voor prachtige omgeving je daar zit. Genieten we mee met jou

    Grtz

    Wim D uit SGD

    BeantwoordenVerwijderen
  4. he pa, ik duim voor u, groetjes vanuit kamer 303 in sint blasius (ontsteking prostaat en niet kunnen plassen
    kadebo

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hé Pa ,

    Ik zou wat nieuws kunnen sturen van het thuis-werk-front en misschien wel wat foto's van (......vul maar in) of welke PC's en switchen er kapot zijn of de problemen met ISLP of de ringtoon van uw draagbare telefoon mailen voor het geval je dat zou vergeten zijn ; ik zeg maar wat.....Na wat overwegen ga ik dit niet doen :)

    Hou er de moed in makker , het zal zeker pijnlijk zijn...en niet alleen lichamelijk...
    Zoals de andere bloggers zeggen : neem voldoende rust ; beter een dag meer dan één te weinig.
    Geniet van de omgeving , de rust , uw avontuur.
    Laat u niet opjagen door het tijdsschema maar door ga uit van uw 'gevoel' , luister wat meer naar uw lichaam.

    Weet dat er zijn die dagelijks eens gaan piepen op uwen blog en stil zitten mee te genieten van uw proza

    Grtzz DP uit G. > gekoppeld door natuurstroom de Schelde aan onze heimat B.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dag Pa'ken,

    Tracht je focus te leggen op de omgeving, je ervaringen tot nu toe, herlees je eigen verslag en denk aan dat gedeelde lief en leed en je zal zien dat je in geen tijd weer verder kan!
    Van hieruit stuur ik een fris briesje en wat regendruppels om de warmte en pijn van je been te verzachten...
    Toi toi toi!

    Groetjes,
    Liesbeth D.C.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. He makker, RUSTEN RUSTEN RUSTEN.....zo moeilijk is dat toch niet, ge doet het op uw werk alle dagen :-)
    alle gekheid op een stokje, ik hoop dat het snel beter gaat en ge u tocht kunt verder zetten, en dat geduld hebben heel lang kan duren weet ik ondertussen ook alweer...mag enkele weken niks doen na een operatie aan een hernia...ge kent da ook he :-(
    gelukkig kan ik u avonturen volgen ...en zoals ik reeds eerder heb gezegd, lissen to you body, vertrek niet voor ge voldoende hersteld zijt, ge komt beter een week later op u eindbestemming dan niet!!!
    Greetz from Grembergen
    Benny

    BeantwoordenVerwijderen
  8. hey pa
    ik volg dagelijks uw proza en print die uit om op bureau bij de kaart te hangen.
    Kzal dus nog wa moeten wachten om een rood prikkerke bij te zetten :(

    Zoals door velen al gezegd "haast en spoed is zelden goed"

    Rust maar wat uit
    Geniet en weet dat we u in gedachten steunen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Komaan hé pake....denk aan uw tijd in de Zipper en dat geeft beslist terug moed en energie. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen